Deg – og de andre

Har du noen gang følt deg annerledes enn de andre? At det du liker å gjøre, hvordan du tenker om ting eller hvordan du har det på privaten – at det er helt annerledes enn hvordan alle andre har det? Er det sånn at ”alle de andre” har det hotteste av mobiler, datautstyr, spill, snowboardutstyr og klær?

Her er en liten quiz, så kan du finne ut mer om hvordan ”alle de andre” egentlig har det…

Merkeklær: Hva er din favoritt når det gjelder klesmerker? Hva tror du var det mest populære klesmerket i en større spørreundersøkelse blant ungdom i 2002?

Svar: Miss 60

Merkeklær: Hvor viktig er merkeklær for deg? Hvor stor prosentandel unge mener det er kjempeviktig å ha merkeklær?

Svar: 42 % er veldig opptatt av merkeklær. Det betyr at langt mer enn halvparten mente det ikke var spesielle merkeklær de absolutt måtte ha.

Mat: Hva er din favorittmiddag? Hva tror du er den mest populære middagsretten blant ungdom?

Svar: Ikke helt uventet, pizzaen ligger helt på topp. Hele 30 % har det som sin favoritt. Hakk i hæl finner vi texmex (ca 20 %), og pasta, biff og lasagne ligger nokså likt, rundt 5 %. Og på sjetteplass blant populære matretter finner vi fisk! Overrasket?

Mat: Hva er den mest vanlige middagen hjemme hos deg? Hvordan tror du det er hjemme hos andre ungdommer, hva får de oftest servert?

Svar: Fisk

Bøker: Har du lest bøkene om Harry Potter? Hvor mange i ungdomsskolealder tror du har den som sin favorittbok?

Svar: Mange tror at ungdom ikke leser bøker nå om dagen. Det stemmer ikke: Hele 60 % av ungdom har favorittbøker, og øverst på listen kommer Harry Potter, som var favorittbok for hele 30 %.

Musikk: Har du musikkanlegg på rommet ditt? Tror du det er flest jenter eller gutter som har bærbart musikkanlegg på rommet sitt?

Svar: Riktig svar er jenter, men det er egentlig ikke så stor forskjell. Blant jentene er det 62 % som har bærbart musikkanlegg på rommet sitt, mens det blant guttene er noen færre, 54 %. Når det gjelder stasjonært musikkanlegg er det noe annerledes; her topper guttene med 71 % og blant jentene er det 58 % som har slikt anlegg.

Musikk: Liker du musikk? Blant ungdom som er musikkinteressert, hvor mange av dem tror du har samme favorittartist?

Svar: Det er bare 17 % som har samme favoritt. Er det uventet? Det viser seg at selv om vi tror ”alle” hører på noen få spesielle artister eller band, så er det veldig stort mangfold når det gjelder musikksmak. Hele 84 % har et favorittband, og i en undersøkelse fra 2002 viste det seg at det bare var rundt 380 forskjellige favorittband blant ungdom!

TV: Har du TV på rommet ditt? Hvor vanlig tror du det er å ha TV på rommet for Jenter

Svar: Blant jentene er det hele 54 % som har TV på rommet. Tror du det er noen spesiell årsaken til dette?

TV: Har du TV på rommet ditt? Hvor vanlig tror du det er å ha TV på rommet for Gutter?

Svar: Blant guttene er det hele 72 % som har TV på rommet. Tror du det er noen spesiell årsaken til dette?

Alkohol: Har du drukket alkohol? Hvor stor andel ungdom i 10. klasse tror du aldri har drukket alkohol?

Svar: Mange tror at alkohol er noe ”alle” har testet i løpet av ungdomsskolen, men slik er det altså ikke. Det er faktisk hele 25 % som aldri har prøvd alkohol i 10. klasse. Altså en av fire.

Hasj: Hvor mange unge i alderen 15-20 tror du har testet hasj?

Svar: I 2007 var det i følge Sirus-undersøkelsen 11 % mellom 15 og 20 år som hadde prøvd hasj (cannabis). I 2000 var andelen oppe i 19 %. Så det er mindre vanlig å prøve hasj nå enn for bare 7 år siden. Det viser seg også at ungdom som ruser seg mye tror det er vanligere enn det i virkeligheten er. Altså en typisk flertallsmisforståelse!

Tobakk: Hvor mange i 10. klasse er det som røyker daglig?

Svar: I henhold til ungdomsskoleundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå i 2005, er det kun 9 % av 10. klassingene som røyker daglig. Det er nesten en halvering siden år 2000, da var tallet 17 %.

Popularitet: Hvem synes du det er kulest å være sammen med? Se på listen nedenfor og finn dine fem favoritter. Etterpå får du vite hva ungdom flest mener om hvilke ”type” venner det er kjekkest å ha:

Hvordan ser din liste ut sammenlignet med resultatet fra undersøkelsen? Liker du andre type venner enn de fleste andre? I undersøkelsen så listen slik ut:

 • 1. plass: Musikkinteresserte
 • 2. plass: Sporty/idrettsinteresserte
 • 3. plass: Mennesker som engasjerer seg mot rasisme.
 • 4. plass: Ungdom som ikke drikker
 • 5. plass: Fotballsupportere

De gruppene som var minst populære være sammen med var ungdom som brukte hasj, som var negativ til innvandrere, motorsykkelgjenger og våpeninteressert ungdom.

Viktige verdier: Hva betyr aller mest for deg? Lag en rangeringsliste med det du synes er viktigst. Du endrer rekkefølge ved å klikke og dra punktene i listen under. Etterpå kan du se hva andre unge mener er det viktigste i livet for dem, og sammenligne dine med deres svar.

Svar: I en undersøkelse fra 2002 spurte man rundt 1000 ungdom i 8. – 10. klasse om hva som var viktigst for dem. Og helt på topp var – ikke uventet – familie. Deretter kom det å ha venner. Og nesten nederst på listen var det å ha mye penger. Slik ble resultatet:

Din liste:

 1. Hobby
 2. Mye penger
 3. Venner
 4. Kjæledyr
 5. Skole/utdanning
 6. Kjærlighet og ros
 7. Humor
 8. Mat og drikke
 9. Søvn
 10. Familie

Undersøkelse:

 1. Familie
 2. Venner
 3. Kjærlighet og ros
 4. Skole/utdanning
 5. Mat og drikke
 6. Hobby
 7. Søvn
 8. Humor
 9. Mye penger
 10. Kjæledyr

 

Svar på spørsmålene ut i fra hva du tror. Synes du dette er spennende og vil vite mer, sjekk ut den neste oppgaven – ”Trendopolitan”!

 

Verktøykassa / Ressurser

 

 

Poenget med oppgaven

Pedagogiske mål – FRI

- Forklare hvordan de selv endrer seg, og hva som fører til endring.

- Øve seg på hvordan de kan påvirke yngre til tobakksfrihet.

Kompetansemål – Læreplanen (LK06)

- RLE, filosofi og etikk:
”Drøfte verdivalg og aktuelle temaer i samfunnet lokalt og globalt: sosialt og økologisk ansvar, teknologiske utfordringer, fredsarbeid og demokrati.”