Hvorfor røyk?

Hvorfor begynner noen å røyke? De som begynner å røyke har ofte venner som gjør det. Vanligvis starter det med en røyk av og til, deretter oftere og plutselig er de avhengige. Noen blir lettere avhengige enn andre. Hvem de er, vet man ikke på forhånd.

Av de som røyker er det få som plutselig finner ut at i morgen skal jeg begynne å røyke. Prosessen går over lengre tid. Når man er liten og går i barnehagen eller på barneskolen synes nesten alle barn at de som røyker er dumme! Hva er det da som gjør at de skifter mening angående røyk når de blir eldre?

Mange jenter synes røyking gjør dem sexy. Kanskje ikke rart at de tror det, om en ser på reklame. Der er ofte modeller med sigaretter, trutmunn og forførende blikk. Gutter synes derimot ikke jenter blir mer sexy av å røyke.

Gutter som begynner å røyke vil gjerne framstå som barske og modne. Igjen er det reklamen som spiller oss et puss. Tobakksindustrien spiller på begreper som moden, smart, kul og sexy når de retter seg mot ungdom.

Vil du vite mer kan du bruke lenkene under, eller du kan søke selv på nettet.

Verktøykassa / Ressurser

Lenker (åpnes i nytt vindu)

Nettdoktor.no

Poenget med oppgaven

Pedagogiske mål - FRI

- Gjøre greie for skillet mellom ønske og handling.
- Drøfte handlingsalternativer og konsekvenser av egne handlinger for å oppnå det en ønsker seg.

Kompetansemål – Læreplanen (LK06)

RLE, filosofi og etikk
- ”Drøfte verdivalg og aktuelle temaer i samfunnet lokalt og globalt: sosialt og økologisk ansvar, teknologiske utfordringer, fredsarbeid og demokrati.”